Szybki stek wołowy z antrykotu na grillu

sek wołowy, stek z antrykotu, stek kruch z antrykotu sokołów Dzisiaj na grilla proponuję szybki stek wołowy z antrykotu, który można kupić w znanym dyskoncie. Jest on już gotowy do wrzucenia na ruszt, jednak marynowanie wołowiny w occie spowoduje że będzie bardziej miękka i krucha.
Dlatego też nasz stek zamarynuję w marynacie z octu, musztardy dijon z pieprzem, suszonym rozmarynem i czosnkiem.

Polecam podanie go z sosem koperkowym który podkreśli smak grillowanej wołowiny.


Składniki (1 porcja):

300g. stek wołowy z antrykotu
100g. jogurtu naturalnego typu greckiego
1 pęczek koperku świeżego
1 łyżka musztardy dijon
2 ząbki czosnku
stek wołowy z antrykotu jogurt naturalny tolonis typu greckiego koperek, koper, świeży musztarda dijon czosnek, ząbki czosnku



Przyprawy:

Ocet jabłkowy, suszony lub świeży rozmaryn , sól himalajska, świeżo mielony pieprz (kolorowy lub czarny)
ocet jabłkowy  rozmaryn suszony  sól himalajska różowa  młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty, świeżo mielony pieprz



Przygotowanie:


marynata do steka wolowego, marynata do wołowiny Najpierw przygotujemy marynatę, do miseczki wlewamy około 150 ml. octu jabłkowego.

Do octu dodajemy jedną łyżkę musztardy dijon, ścieramy dwa ząbki czosnku, suszony rozmaryn i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby musztarda rozpuściła się w occie, pamiętajmy aby nie dodawać soli.

stek wołowy kruch z antrykotu Stek wołowy dokładnie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wkładamy do pojemniczka w którym będziemy marynować mięso.

Pamiętajmy aby steka nie solić, gdyż zrobi się twardy i gumowaty.



wołowina w marynacie, mięso wołowe w marynacie, marynowana wołowina na grilla Tak doprawiony stek zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą, zamykamy i marynujemy 5 - 6 godzin. Przed grillowaniem mięsa należy je wyjąć z lodówki aby się zagrzało, najlepiej do dwóch godzin.

Rozgrzewamy grill elektryczny na maksymalną temperaturę, kładziemy stek i grillujemy pod przykryciem.

Po pierwszych trzech minutach grillowania obracamy stek na drugą stronę i grillujemy kolejne trzy minuty, następnie obracamy i grillujemy już tylko po dwie minuty dla każdej strony. Odkładamy mięso na talerz i czekamy aż odpocznie około 12 minut, po tym czasie doprawiamy solą i podajemy z dipem koperkowym, smacznego.

Oczywiście czas grillowania wpływa na wysmażenie steka w środku, czym grubszy stek tym dłużej musimy go grillować, wszystko jest kwestią wyczucia grilla.

Na pierwszy raz warto te czasy wydłużyć, należy także pamiętać aby przynajmniej godzinę przed grillowaniem zamarynowaną wołowinę wyjąć z lodówki.

stek wołowy grillowany na grillu elektrycznym

Grillowany stek z antrykotu z bakłażanem

Do steka polecam także zrobić grillowane warzywa, idealnie pasuje bakłażan, papryka czy cukinia. Warzywa grillujemy razem ze stekiem nie musimy ich kłaść na rozgrzany grill. W czasie gdy stek będzie odpoczywał idealnie dojdą warzywa na grillu.

grillowany stek z antrykotu na grillu elektrycznym, grillowany bakłażan na grillu elektrycznym grillowany stek z antrykotu na grillu elektrycznym, grillowany bakłażan na grillu elektrycznym