Kruchy i soczysty stek z grilla

stek wołowy kruchy z rostbefu Nie każdy lubi wołowinę krwistą czy średnio wysmażoną, dlatego dzisiaj polecam steki wołowe z rostbefu dobrze wysmażone. Rostbef z uwagi na to że ma mało tłuszczu musi być wcześniej zamarynowany, będziemy go marynować w oleju rzepakowym, rozmarynie i cytrynie. Dzięki temu po grillowaniu do pełnego wysmażenia stek będzie bardzo delikatny, kruchy i wilgotny.

Polecam podanie go z sosem koperkowym który podkreśli smak grillowanej wołowiny.


Składniki (1 porcja):

300g. stek wołowy z roztbefu
100g. jogurtu naturalnego typu greckiego
1 pęczek koperku świeżego
100 - 150ml oleju rzepakowanego rafinowanego
stek wołowy z rostbefu jogurt naturalny tolonis typu greckiego koperek, koper, świeży olej rzepakowy, rzepak



Przyprawy:

Suszony lub świeży rozmaryn , sól himalajska, świeżo mielony pieprz (kolorowy lub czarny), cytryna
rozmaryn suszony  sól himalajska różowa  młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty, świeżo mielony pieprz  cytryna, plasterki cytryny



Przygotowanie:


stek wołowy z rostbefu, drewniana deska do krojenia mięsa W pierwszej kolejności odkrawamy tłuszcz i powięź z wierzchu rostbefu, jest ona niesmaczna nawet po długim smażeniu.



stek z rostbefu, drewniana deska do krojenia mięsa, ostry nóż Następnie kroimy steka w poprzek a każdy kawałek wzdłuż na mniejsze steki o grubości około jednego centymetra.



steki wołowe z rostbefu Każdego steka doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i przekładamy do pojemniczka w którym będziemy go marynowali.



miseczka porcelanowa, olej rzepakowy, suszony rozmaryn, sok z cytryny, drewniana deska do krojenia Do miseczki wlewamy około 150 ml. oleju rzepakowego doprawiamy suszonym rozmarynem (płaska łyżeczka) i wciskamy sok z całej cytryny.

Widelcem dokładnie mieszamy marynatę aby marynata miała jednolitą konsystencję.





steki wołowe w marynacie z oleju rzepakowego cytryny i rozmarynu Tak przygotowaną marynatą zalewamy wcześniej przygotowane steki, marynujemy od 3 do 4 godzin.

Pamiętajmy że jeżeli na czas marynowania steki włożyliśmy do lodówki to przynajmniej godzinę przed smażeniem należy je wyciągnąć aby zagrzały się do temperatury pokojowej.

W między czasie należy przygotować sos koperkowy według przepisu.


steki wołowe z rostbefu marynowane w oleju i cytrynie z dodatkiem rozmarynu Godzinę przed grillowaniem pamiętajmy o wyciągnięciu steków z lodówki, gdyż mięso musi być zagrzane do temperatury pokojowej.

Przed samym położeniem na grillu układamy steki na ręczniku papierowym, włączamy grilla i ustawiamy na maksymalne grzanie.


grillowanie steka wołowego na grillu elektrycznym, grill elektryczny, stek wołowy z rostbefu Lekko odsączone steki z marynaty układamy na mocno rozgrzanego grilla i grillujemy pod przykryciem przez dwie minuty.

stek wołowy z rostbefu grilowany na grillu elektrycznym Po dwóch minutach obracamy na drugą stronę i także grillujemy przez dwie minuty. Całkowity czas grillowania to 8 minut z obracaniem steków co dwie minuty. Pamiętajmy aby podczas grillowania nie nakłuwać steków i nie obracać ich za pomocą widelca.

steki z rostbefu grillowane na grillu elektrycznym Następnie steki ściągamy z grilla na talerzyk zawijamy folią aluminiową i pozostawiamy na 5 do 8 minut aby odpoczęły.

Nakładamy na talerz sos koperkowy, wcześniej grillowane steki doprawiamy solą, smacznego.


stek wołowy grillowany na grillu elektrycznym, stek z rostbefu, grillowany stek, dip koperkowy, sos koperkowy