Warzywa z grilla w bekonie

boczek wieprzowy, boczek parzony, boczek wędzony Boczek mimo tego że jest bardzo smaczny to najbardziej kaloryczny, dlatego też aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu warto przyrządzić go na grillu elektrycznym. Smażymy go długo i nie na największej mocy, ważne aby jak najwięcej tłuszczu się wytopiło. By był zdrowszy razem z boczkiem grillujemy paprykę i cukinię.


Polecam podanie go z sosem pietruszkowym który podkreśli smak grillowanej wołowiny.


Składniki (1 porcja):

300g. boczek wieprzowy parzony wędzony
150g. jogurtu naturalnego typu greckiego
1 pęczek natki pietruszki
2 szt. słodkiej papryi żółtej i czerwonej
1 szt. cukina
boczek wieprzowy wędzony parzony jogurt naturalny tolonis typu greckiego natka pietruszki papryka slodka żółta, papryka slodka czerwona, papryka słodka zielona, świeża papryka słodka cukinia



Przyprawy:

Sól himalajska, świeżo mielony pieprz (kolorowy lub czarny)
sól himalajska różowa  młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty, świeżo mielony pieprz 



Przygotowanie:


jogurt naturalny typu greckiego, pietruszka, natka z pietruszki, sól himalajska, pieprz świeżo mielony, porcelanowa miseczka W pierwszej kolejności należy zrobić dip pietruszkowy, według przepisu z naszej strony.



cukinia, kabaczek, drewniana deska do krojenia Gdy już mamy gotowy dip pietruszkowy, zajmiemy się warzywami.

Cukinię dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy końce. Następnie dzielimy ją na dwie części i kroimy w słupki.


papryka słodka żółta, papryka słodka czerwona, drewniana deska do krojenia Tą samą czynność wykonujemy z papryką, płuczemy pod zimną bieżącą wodą.

Odkrawamy koniec z łodygą i pozbywamy się gniazda nasiennego. Następnie kroimy w słupki o równej grubości.



słodka papryka żółta, słodka papryka czerwona, slodka papryka, cukinia, kabaczek Wszystkie wcześniej przygotowane warzywa odkładamy na osobny talerz.



boczek wieprzowy, skóra z tłuszczem, boczek parzony i wędzony, drewniana deska do kronenia Do przygotowania tej potrawy użyłem boczku parzonego - wędzonego, jest on tańszy od boczku wędzonego a surowego nie mogłem akurat dostać. Z boczku usuwamy dolną część skórę z tłuszczem.




bekon, boczek pokrojony w plastry, drewniana deska do krojenia Kroimy go na 2 - 3 milimetrowe paski, najlepiej za pomocą krajalnicy. Jeżeli nie mamy krajalnicy można też dostać gotowe pokrojone plastry.




warzywa, w bekonie, warzywa w boczku, papryka w boczku, cukinia w boczku, drewniana deska do krojenia Teraz na plaster boczku kładziemy paprykę czerwoną, żółtą, cukinię i zwijamy spinając drewnianą wykałaczką.



grillowany boczek, bekon na grillu elektrycznym, grillelektryczny, warzywa w boczku grillowane na grillu elektrycznym Tak przygotowane warzywa w boczku grillujemy aż boczek będzie chrupki a warzywa miękkie. Aby warzywa były miękkie należy grillować pod przykryciem, jednak należy też otwierać pokrywę aby bekon dobrze się wypiekł.

Warzywa w bekonie podajemy z dipem pietruszkowym, SMACZNEGO.



warzywa w boczku grillowane na grillu elektrycznym, warzywa w bekonie z dipem pietruszkowym