Grillowana karkówka w piwie z warzywami

karkówka wieprzowa, mięso wieprzowe, czerwone mięso, wieprzowina Karkówka w piwie idealna jest zarówno na grilla elektrycznego, jak i na grilla tradycyjnego. Należy ją długo grillować aby niekorzystny tłuszcz się z niej wytopił. Najciekawsze w tym przepisie jest to że smak w dużej mierze zależy od użytego piwa.

Do tego grillowana cukinia i papryka, oczywiście nie zaszkodzi zrobić dip na bazie jogurtu naturalnego.


Składniki (4 - 5 porcji):

900g. karkówka wieprzowa
700 ml. piwo jasne pełne
2 szt. słodkiej papryi żółtej
2 szt. cukina
karkówka wieprzowa, wieprzowina, czerwone mięso piwo jasne pełne, kufel piwa z pianką papryka slodka żółta, papryka slodka czerwona, papryka słodka zielona, świeża papryka słodka cukinia



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz (kolorowy lub czarny), rozmaryn suszony, owoce jałowca
sól  młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty, świeżo mielony pieprz  rozmaryn suszony  owoce jałowca, prymat



Przygotowanie:


plastry karkówki na grilla, karkówka na grilla Dzień wcześniej należy przygotować i zamarynować w piwie karkówkę. Karczek płuczemy pod zimną bieżącą wodą i tniemy na plastry około jednego centymetra. Ja zakupiłem gotowy karczek pocięty w plastry, więc tylko dobrze go opłukałem.

Doprawiamy karkówkę świeżo mielonym pieprzem i solą.



karkówka wieprzowa na grilla Przekładamy karkówkę do pojemnika w którym się będzie marynowała. Należy ułożyć ją warstwami, najpierw 3 - 4 plastry karkówki na same dno, doprawiamy rozmarynem i kilkoma rozgniecionymi owocami jałowca. Następnie kolejna warstwa i oczywiście doprawiamy rozmarynem i jałowcem, i tak dalej aż do wyczerpania karkówki.





karkówka w piwie, karkówka marynowana w piwie rozmarynie i owocach jałowca Doprawioną karkówkę zalewamy piwem tak aby przykryć całe mięso, wkładamy do lodówki na 24 godziny.





żółta papryka słodka Paprykę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, usuwamy gniazdo nasienne. Następnie kroimy według uznania.






cukinia, bakłażan Cukinię płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy końce i kroimy na plastry o grubości około 0,5 cm.




grillowana papryka na grillu elektrycznym, grillowana cukinia na grillu elektrycznym, grillowane warzywa na grilu elektrycznym Jeżeli grillujemy na grillu elektrycznym to w pierwszej kolejności grillujemy warzywa. Aby zbyt szybko nie wystygły, po grillowaniu przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Grillujemy na nastawieniu 4, w trakcie grillowania warzywa doprawiamy solą i grillujemy pod przykryciem. Jeżeli grillujemy na grillu tradycyjnym to warzywa można grillować jednocześnie co karkówkę, jednak na osobnych tackach.



karkówka w piwie na grillu elektrycznym Teraz czas na mięso, karkówkę grillujemy prawie na maksymalnych (5) temperaturach. Większość czasu należy grillować bez przykrycia, aby karkówka się grillowała a nie dusiła.

Po grillowaniu karkówkę podajemy z grillowaną cukinią oraz papryką, SMACZNEGO.



karkówka w piwie z grilla, warzywa z grilla, cukinia z grilla, papryka z grilla, mięso z grilla