Grillowane polędwiczki w miodzie i pomarańczach

polędwica wieprzowa, wieprzowina, polędwiczki wieprzowe Polędwiczki wieprzowe to idealne mięso na grilla, zarówno tradycyjnego jak i elektrycznego. Marynata z oleju rzepakowego, miodu i pomarańczy z dodatkiem imbiru nadadzą temu mięsu wyrazistości, mięso będzie delikatne i soczyste.

W moim przypadku podałem go z ryżem gotowanym na parze i sałatką z rukoli, oliwek czarnych z serem typu feta w sosie winegret. Do polędwiczek na pewno idealnie będzie pasował jeden z naszych dipów, pietruszkowy lub czosnkowy.



Składniki (3-4 porcje):

polędwica wieprzowa, wieprzowina, polędwiczki wieprzowe
900g. polędwicy wieprzowej



Przyprawy:

Sól, pieprz świeżo mielony
solniczka, biała sól  młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty, świeżo mielony pieprz 



Marynata do polędwiczek:

Olej rzepakowy rafinowany, sok z jednej pomarańczy, miód, imbir mielony, sól
olej rzepakowy, rzepak pomarańcza miód imbir mielony prymat sół, solniczka


Przygotowanie:

polędwiczki wieprzowe, polędwica wieprzowa, mięso wieprzowe, wieprzowina Polędwiczki płuczemy pod zimną bieżącą wodą, osuszamy i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowane polędwiczki odstawiamy w chłodne miejsce, w tym czasie przygotujemy marynatę do polędwiczek.

pomarańcza, wyciskarka do pomarańczy, drewniana deska do krojenia Pomarańczę przekrawamy na połowę i wyciskamy z niej sok, następnie przelewamy do miseczki w której przygotujemy marynatę.

olej rzepakowy, miod, sok z pomarańczy, suszony i mielony imbir, sól, porcelanowa miseczka, marynata do polędwiczek wieprzowych Do soku z pomarańczy dolewamy około 150 ml. oleju rzepakowego, dwie łyżki miodu (najlepiej płynnego), dwie czubate łyżeczki mielonego imbiru, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy a w tym czasie pokroimy polędwiczki wieprzowe.

polędwica wieprzowa, polędwiczka wieprzowa, wieprzowina, mięso, drewniana deska do krojenia Wcześniej doprawione polędwiczki kroimy w poprzek na kotleciki o grubości 2 - 3 cm. Przekładamy do pojemnika w którym będziemy je marynowali.

polędwiczki wieprzowe w marynacie Pokrojone polędwiczki zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą, dokładnie mieszamy aby marynata pokryła wszystkie części. Tak zamarynowane polędwiczki odstawiamy na 2 - 3 godziny, można marynować oczywiście dłużej.







grillowanie na grillu elektrycznym polędwiczek wieprzowych Rozgrzewamy grilla i kładziemy wcześniej marynowane polędwiczki, cały czas należy regulować temperaturę aby ich nie spalić. Pamiętajmy że przypalony miód jest gorzki, dlatego zbyt wysoka temperatura może zniszczyć cały nasz wysiłek. grillowane polędwiczki na grillu elektrycznym z ryżem gotowanym na parze i sałatką z rukoli czarnych oliwek z serem feta