Ziemniaki na grillu elektrycznym

Któż nie lubi frytek, chipsów, czy smażonych ziemniaków ale przygotowane w ten sposób to smaczna bomba kaloryczna. Dzisiaj wspaniałe ziemniaki z grilla bez grama tłuszczu, przyrządzone w ten sposób są smaczne, zdrowe i dietetyczne. Można je jeść z kwaśnym mlekiem, maślanką solo lub jako dodatek do głównych dań. Aby ziemniaki szybko się upiekły należy je wcześniej ugotować, ze względu żeby zachować jak najwięcej witamin i minerałów ugotowane zostały na parze. Ziemniaki gotujemy od 20 do 30 minut, ale to wszystko w zależności od ilości i wielkości ziemniaków, nie należy ich też zbytnio rozgotować gdyż rozlecą się.


Składniki (2 porcje)

400 g. ziemniaki
ziemniaki, kartofle, pyry



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:



oskrobane ziemniaki, obrane ziemniaki, pyry, kartofle, drewniana deska do krojenia Ziemniaki skrobiemy i płuczemy pod zimną bieżącą wodą, gotujemy na parze. Czas gotowania uzależniony jest od ilości i wielkości ziemniaków.








gotowane ziemniaki na parze, drewniana deska do krojenia, pyry na parze, kartofle na parze Po ugotowaniu odczekujemy około 10 do 15 minut aby ziemniaki przestygły. Kroimy na talarki o grubości około pół centymetra, doprawiamy i kładziemy na rozgrzanego grilla.

ziemniaki na grillu elektrycznym Czas grillowania oczywiście uzależniony jest od ilości ziemniaków oraz jak zostały ugotowane, grillujemy pod przykryciem. Warto jednak grillować dłużej, ziemniaki nie rozlecą się jak podczas gotowania gdyż na powierzchni tworzy się skórka która nie pozwala na rozpadnięcie się grillowanego ziemniaka. Po grillowaniu to wspaniały dodatek do dań głównych, solo, z maślanką lub kwaśnym mlekiem.



grillowane ziemniaki na grillu elektrycznym