Bakłażan z grilla

Grillowany bakłażan to świetny dodatek nie tylko do dań z grilla, przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.

Jest nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy, gdyż nie dopuszcza do zwiększenia poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi.





Składniki

1 szt. bakłażan
bakłażan



Przyprawy:

Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny, oliwa z oliwek, czosnek
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty oliwa z oliwek, oliwki czarne czosnek, ząbki czosnku





Przygotowanie:

bakłażan, pokrojony bakłażan, drewniana deska do krojenia W pierwszej kolejności przygotujemy bakłażana, płuczemy pod zimną bieżącą wodą i tniemy w talarki o grubości około pół centymetra.









bakłażan pokrojony w talarki i posolony, talerz Następnie układamy talarki bakłażana na talerzu i solimy, w tym czasie przygotujemy oliwę do smarowania bakłażana podczas grillowania.

oliwa z oliwek, ząbki czosnku, tarka, porcelanowa miseczka, drewniana deska do krojenia Do miseczki wlewamy około 100 ml. oliwy z oliwek, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i szczyptą soli morskiej.

Czosnek obieramy i ścieramy wprost do oliwy, można także ząbki wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Tak przygotowaną oliwę dokładnie mieszamy, można ją przygotować nieco wcześniej.









bakłażan na grillu elektrycznym, grill elektryczny Rozgrzewamy grilla (na 4) i układamy talarki bakłażana, smarujemy go wcześniej przygotowaną oliwą z oliwek.

Pamiętajmy o dość częstym smarowaniu aby bakłażan na grillu nie wysechł na wiór, postarajmy się aby trafił na niego czosnek.

Bakłażana grillujemy około 10 do 15 minut, po tym czasie przekładamy go do naczynia żaroodpornego.








ugrillowany bakłażan, naczynie żaroodporne Tak grillowany bakłażan jest gotowy do spożycia jako dodatek, smakuje idealnie zarówno na zimno jak i na ciepło.

Ja układam go w naczyniu żaroodpornym aby podgrzać go w piekarniku do podania na ciepło z obiadem.

grillowany bakłażan na grillu elektrycznym