Sos do cykorii

Cykoria jest specyficzna w smaku posiada nutę goryczki, dlatego sos wykonamy na bazie oleju lnianego, octu balsamicznego i miodu. Polecam także olej rzepakowy tłoczony na zimno a zamiast octu balsamicznego może być ocet winny, jabłkowy lub sok z cytryny.



Składniki:

70 - 100 ml. oleju lnianego lub oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
1,5 łyżeczki domowej przyprawy typui wegeta, warzywko kucharek
2 łyżki octu jabłkowego, winnego a najlepiej balsamicznego
2 łyżki miodu
olej lniany   suszone warzywa, domowa wegeta kucharek warzywko ocet jablkowy miód wielowiatowy



Przyprawy:

Sól himalajska, świeżo mielony pieprz
sól himalajska młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty



Przygotowanie:

olej rzepakowy tłoczony na zimno, ocet balsamiczny, domowa vegeta, sól, pieprz

Jak widać do naszego sosu użyłem oleju rzepakowego oraz octu balsamicznego, jednak tak jak wcześniej pisałem można użyć oleju lnianego czy octu jabłkowego.

Wszystkie składniki najlepiej wlać i wsypać do zakręcanego słoiczka i dokładnie wymieszać, potrząsając nim.

Warto wykonać go wcześniej aby smaki się dobrze połączyły, w razie potrzeby dodajemy miodu czy też octu. Sos pasuje nie tylko do cykorii ale do większości warzyw.