Sosy / dip koperkowy na bazie jogurtu naturalnego



koperek, jogurt naturalny tolonis typu greckiego, drewniana deska do krojenia Sos dip koperkowy na bazie jogurtu naturalnego jest dietetyczny, smaczny a dzięki dużej ilości koperku poprawia trawienie. Dlatego idealny jest do mięsa wołowego, wieprzowego czy ziemniaków z grilla, idealnie komponuje się z krewetkami czy łososiem.




Składniki:

250 g. jogurt naturanly typu greckiego
2 pęczki świeżego koperku
jogurt naturalny typu greckiego tolonis o obniżonej zawartości tłuszczu koperek



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:

koperek, drewniana deska do krojenia Koperek płuczemy pod zimną bieżącą wodą, pozbywamy się grubych łodyg wystarczy poobcinać koperek za pomocą nożyczek od grubych łodyg. Tak przygotowany koperek bardzo drobno siekamy, podczas siekania można dodać szczyptę soli aby wydobyć jeszcze więcej smaku i zapachu.




posiekany koperek, jogurt naturalny, sól, świeżo mielony pieprz, porcelanowa miseczka Jogurt naturalny przekładamy do miseczki, dodajemy wcześniej posiekany koperek doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy.



sos koperkowy, dip koperkowy Tak wymieszany sos / dip koperkowy odstawiamy na dwie godziny do lodówki, po tym czasie jest gotowy do podania.