Sosy czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego

jogurt naturalny typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu, czosnek, tarka do parmezanu, drewniana deska do krojenia
Sosy i dipy czosnkowe dostępne w sklepach są z reguły na bazie kalorycznego majonezu, śmietany z dużą ilością soli wody i wzmacniaczy smaku. Dużo zdrowiej jest jak taki sos czy dip czosnkowy wykonamy sami, wystarczy dobry i zdrowy jogurt, czosnek i przyprawy.

Składniki:

250 g. jogurt naturanly typu greckiego
4 ząbki czosnku
jogurt naturalny typu greckiego tolonis o obniżonej zawartości tłuszczu czosnek, polski czosnek, ząbki czosnku



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:



jogurt naturalny typu greckiego, starty czosnek, sól, świeżo mielony pieprz, miseczka, sos czosnkowy, dip czosnkowy Obieramy czosnek, 250 gram jogurtu typu greckiego przekładamy do większej miseczki. Na tarce do parmezanu ścieramy cztery ząbki czosnku do jogurtu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i na godzinę wkładamy do lodówki.