Sos winegret

Aby wykonać szybki, smaczny a przede wszystkim zdrowy sos winegret będziemy potrzebowali pięciu składników. Musztardę dijon, olej lniany, przyprawę typu warzywko ale zrobioną samemu, ocet winny z jabłek oraz wodę i oczywiście przyprawy.



Składniki:

70 ml. oleju lnianego
1,5 łyżeczki musztardy dijone
1,5 łyżeczki domowej przyprawy typui wegeta, warzywko kucharek
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki wody
olej lniany   musztarda dijon   suszone warzywa, domowa wegeta kucharek warzywko ocet jablkowy woda



Przyprawy:

Sól himalajska, świeżo mielony pieprz
sól himalajska młynek do pieprzu, pieprz ziarnisty



Przygotowanie:

musztarda dijon, przyprawa typu wegeta warzywko, domowa vegeta Sos ten pasuje do wszystkich warzyw, mies i owoców morza, jest uniwersalny i bardzo zdrowy gdyż zawiera olej lniany, domową przyprawę typu warzywko, ocet jabłkowy i sól himalajską. Robiąc go w domu warto a nawet należy przygotować go w słoiczku, dzięki temu sos wymieszamy jak w szejkerze.

Do miseczki a najlepiej do zakręcanego słoiczka wypijemy 1,5 łyżeczki domowej przyprawy typu warzywko, kucharek oraz 1,5 łyżeczki musztardy Dijon.










olej lniany, woda, ocet jabłkowy, pieprz, sól himalajska Dolewamy 70 ml. oleju lnianego, 2 łyżki octu jabłkowego i tyle samo wody oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą himalajską.



sos winegret Zakręcamy słoiczek i dokładnie mieszamy potrząsając, sos oczywiście należy doprawić w razie konieczności.