Dip pietruszkowy z natki pietruszki

Dip pietruszkowy jest łagodniejszy w porównaniu do dipu czosnkowego, no i nie ma się nieprzyjemnego oddechu. Doskonałym pomysłem jest połączenie tych dwóch dipów w proporcji 2 do 1, dwie porcje dipu pietruszkowego i jedna czosnkowego. Dip pietruszkowy jest idealny do grillowanych warzyw, piersi z kurczaka, owoców morza a nawet do ryżu gotowanego na parze. Aby w pełni wydobyć jego smak należy go przygotować parę godzin wcześniej i trzymać w lodówce.



Składniki:

250 g. jogurt naturanly typu greckiego
2 pęczki natki z pietruszki
jogurt naturalny typu greckiego tolonis o obniżonej zawartości tłuszczu natka pietruszki



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:



liście natki pietruszki Natkę pietruszki dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą i odcinamy same liście natki nożyczkami.

posiekana natka z pietruszki, drobno posiekane liście z pietruszki Liście natki pietruszki bardzo drobno siekamy, aby uwolnić więcej aromatu i smaku z liści pietruszki można je troszkę posolić.

jogurt naturalny typu greckiego, natka pietruszki, posiekane liście natki pietruszki, świeżo mielony pieprz, sól Posiekane liście natki pietruszki dodajemy do jogurtu naturalnego, typu greckiego. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku.