Grillowany filet z łososia w pieprzu z cebulą

Grillowanego łososia z cebulą zrobimy w 20 minut, danie szybkie smaczne i dietetyczne. Grillowana cebula nadaje daniu specyficznego zapachu, ktoś nie widzący dania a czujący zapach może pomyśleć że smażymy kiełbasę z cebulą.


Składniki (2 porcje)

250 - 300 g. filet z łososia norweskiego
3 - 4 szt. cebula biała
łosoś norweski, filet z łososia norweskiego, marinero cebula, biała cebula



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:



biała cebula, drewniana deska do krojenia
W pierwszej kolejności włączamy grilla i ustawiamy go na największą moc aby się dobrze nagrzał. Cebulę obieramy lub też kupujemy obraną i kroimy w grube około centymetrowe talarki, solimy i układamy na rozgrzanym grillu, zamykamy pokrywę. W czasie kiedy grilluje się cebula przygotujemy filet z łososia, mamy na to 5 minut.



łosoś, filet z łósosia norweskiego, drewniana deska do krojenia
Fileta dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą.


filet z łososia norweskiego, pieprz świeżo mielony, drewniana deska do krojenia
Przecinamy go na dwie porcje, solimy i grubo posypujemy świeżo mielonym pieprzem.


grillowana cebula, grillowany łosoś, na grillu elektrycznym Po upływie 5 minut cebulę obracamy na drugą stronę i dokładamy łososia kładąc go skórą do góry grillując pod przykryciem.

Po kolejnych pięciu minutach obracamy łososia skórą do dołu i dalej grillujemy kolejne pięć minut pod przykryciem.

Na ostatnie pięć minut obracamy łososia ponownie skórą do dołu i grillujemy pod przykryciem.

I tak po 20 minutach mamy pysznego łososia z cebulą, szybko, smacznie i dietetycznie.

grillowany łosoś z grillowaną cebulą