Filet z dorsza grilowwany w boczku

Dorsz jest rybą niskokaloryczną dzięki niskiej zawartości tłuszczu, mięso jest zwarte i nie rozlatuje się dlatego idealnie nadaje się na grilla. Aby był jeszcze smaczniejszy grillujemy go w plastrach surowego lub parzonego boczku. Idealny jest jako danie główne podany z grillowanymi warzywami i dipem czosnkowym lub pietruszkowym. Do przygotowania dorsza użyłem boczku surowego pociętego na cieniutkie plasterki, z powodzeniem można kupić boczek wędzony lub parzony i samemu pokroić.


Składniki (3 porcje)

450 - 500g. filet z dorza atlantyckiego
150 - 200g boczek surowy, wędzony lu parzony
filet z dorsza atlantyckiego boczek parzony



Przyprawy:

Sól, świeżo mielony pieprz kolorowy lub czarny
sól solniczka młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty



Przygotowanie:



filet z dorsza atlantyckiego, sól, świeżo mielony pieprz, drewniana mdeska do krojenia Pamiętajmy aby dzień wcześniej mrożonego dorsza wyciągnąć z zamrażalnika , dokładnie rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rozmrożonego dorsza doprawiamy solą i pieprzem z obydwu stron według uznania.

filet z dorsza atlantyckiego owinięty boczkiem, surowy boczek, drewniana deska do krojenia Doprawionego dorsza owijamy cienkimi plastrami boczku, Ja użyłem już pokrojonego boczku jednak można kupić w kawałku i samemu pokroić.

grillowanie ryby na grillu elektrycznym, dorsz w boczku na grillu elektrycznym, grill elektryczny, boczek, dorsz atlantycki filet Grilla ustawiamy na poziom 4 i czekamy aż się rozgrzeje, następnie kładziemy dorsza w boczku i grillujemy bez przykrycia. Po obróceniu warto opuścić pokrywę aby ryba szybciej doszła, grillujemy od 15 do 25 minut aż boczek będzie odpowiednio chrupki i przypieczony. Dorsza w boczku podajemy solo z pieczywem, do tego dip czosnkowy lub pietruszkowy.

dorsz w boczku grillowany na grillu elektrycznym, filet z dorsza atlantyckiego grillowany w boczku