Poradnik grillowania na grillu


stek z grilla, drewniana deska do krojenia, ziemniaki z grilla, sos, dip

Jak grillować na grillu elektrycznym ?

Przy grillowaniu na grillu węglowym, gazowym czy elektrycznym zawsze panują dwie najważniejsze zasady.

Pierwsza z nich to temperatura, jest ważnym elementem podczas grillowania, od niej zależy jak szybko i jak mocno zostanie przypieczony grillowane mięso, ryba czy warzywa.


W grillach elektrycznych czy gazowych nie powinniśmy mieć problemów zarówno ze zwiększeniem jak i zmniejszeniem temperatury, w grillach na węgiel drzewny jest już nieco gorzej ale nie beznadziejnie.

Drugą najważniejszą zasadą podczas grillowania jest przygotowanie produktów, nie wystarczy kupić karkówki, kurczaka czy ryby. Odpowiednie marynowanie w oliwie, oleju, jogurcie czy w zalewie octowej spowoduje że mięso będzie soczyste, kruche i rozpłynie się w ustach.

Najmniej czasu zajmują warzywa i ryby, takie mięso jak wołowina, wieprzowina czy drób należy zamarynować najlepiej dobę przed grillowaniem. W tym poradniku znajdą Państwo porady które na pewno spowodują że grillowanie będzie przyjemne, zdrowe a dania z grilla będą smaczne, soczyste i rozpływające się w ustach.