Zasady grillowania

...czyli jak grillować na grillu elektrycznym ?


1.Nie grillujemy zamrożonych warzyw, mięsa ryb oraz innych produktów spożywczych.
  Będą miały nieprzyjemny zapach zamrażarki, wyjdą suche i bez smaku.

2.Produkty trzymane w lodówce należy wyciągnąć przynajmniej na godzinę przed grillowaniem.

3.Aby mięso było soczyste należy je wcześniej zamarynować, drób świetnie marynuje się w mleku lub
  jogurcie z dodatkiem ziół i przypraw. Wołowina idealnie marynuje się w piwie, oleju czy occie,
  ryby natomiast w sosie sojowym, miodzie lub cytrynie.

4.Niektóre mięsa należy solić dopiero po upieczeniu, przede wszystkim nie solimy wołowiny oraz wątróbki
  przed grillowaniem.

5.Przed położeniem produktów na grilla należy go wcześniej bardzo dobrze rozgrzać, nie należy
  kłaść produktów na grillu a później włączać do prądu.

6.Unikaj kiełbasek, mięs czy produktów które zostały wcześniej zamarynowane przez producenta,
  trudno zweryfikować jakość a przede wszystkim świeżość takiego produktu.

7.Do grillowania mięs z kośćmi, udka, podudzia, nóżki, żeberka czy schab z kością idealnie nadaje się
  grill z pokrywą szklaną.