podudzia z kurczaka

Dania z drobiu na grilla


Mięso drobiowe zawiera cynk jest skarbnicą witaminy B12, drób zawiera także kwasy nienasycone oraz pełnowartościowe białko, które jest bardzo dobrze przyswajane przez organizm.
Z tego powodu powinno się znaleźć w diecie każdej osoby aktywnej fizycznie. Magnez i potas sprawia, że spożywanie mięsa drobiowego korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Najmniej kalorii i tłuszczu zawierają piersi z kurczaka i najwięcej białka, najbardziej kaloryczne i tłuste to skrzydełka.

Mięso drobiowe jest bardziej delikatne i po obróbce cieplnej wręcz rozpływa się w ustach, bardzo dużym plusem mięsa drobiowego to mała ilość kalorii i lekkostrawność.



Mięso drobiowe idealnie marynuje się w mleku i jogurcie, z dodatkiem ziół. Po upieczeniu na grilu jest soczyste i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi ziół mięso ma bardzo aromatyczny zapach i smak.




Przepisy z drobiu na grilla elektrycznego


Grillowane pietruszkowe piersi z kurczaka
Grillowane kąski curry z piersi kurczaka z cukinią i papryką
Dietetyczne podudzia i udaka po farmersku z grilla
Grillowane kąski z piersi kurczaka i warzywa
Kotlety mielone grillowane na grillu elektrycznym z cukinią