Grillowane k±ski z piersi kurczaka, cukinia i papryka

Pier¶ z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego przed grillowaniem piersi z kurczaka należy j± wcze¶niej zamarynować. Aby była soczysta, krucha i rozpływała się w ustach, najlepsz± marynat± jest mleko lub jogurt. Do piersi proponuję grillowan± cukinię i paprykę, a jeżeli masz parowar ¶wietny będzie ryż na parze jako dodatek.


Składniki (3 - 4 porcje)

3 szt. pier¶ z kurczaka (pojedyncza)
2 - 3 szt. cukinie
1 szt. papryka słodka (kolor bez znaczenia)
250ml. mleko od 1,5% do 3%
250g. jogurt naturalny typu greckiego
2 pęczki natki z pietruszki
piersi z kurczaka cukinia papryka słodka czerwona, papryka słodka zielona, papryka słodka żółta mleko uht jogurt naturalny typu greckiego tolonis natka z pietruszki



Przyprawy:

Przyprawa do kurczaka PRYMAT, sól, ¶wieżo mielony pieprz kolorowy lub czarny, vegeta
przyprawa do kurczaka i dań z drobiu  sól solniczka  młynek do pieprzu, pieprz kolorowy ziarnisty  vegeta 



Przygotowanie:



mleko, przyprawa do kurczaka i dań z drobiu prymat, plastikwa  miseczka Piersi należy zamarynować dzień wcze¶niej, aby były kruche i soczyste po grillowaniu.

Do pojemnika, miski w której będziemy marynować piersi wlewamy 250 ml mleka i wsypujemy 3 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka prymat, wszystko dokładnie mieszamy.



piersi z kurczaka, drewniana deska do krojeia w kuchni Piersi dokładnie płuczemy pod zimn± bież±c± wod±, odcinamy zbędny tłuszcz i powięĽ.

Następnie tniemy wzdłuż w cienkie paseczki, ważne aby ich grubo¶ć była jednakowa, dzięki temu czas grillowania wszystkich k±sków będzie jednakowy.


piersi kurczaka marynowane w mleku i przyprawach Pokrojone piersi w paski wkładamy do mleka z przyprawami i dokładnie mieszamy, ważne jest aby piersi były przykryte mlekiem i przyprawami. Tak zamarynowane k±ski z piersi kurczaka wkładamy do lodówki na 24 godziny.



dip pietruszkowy Do grillowanych k±sków z piersi kurczaka, cukinii i papryki należy przygotować dip pietruszkowy, przepis znajdziemy TUTAJ.




żółta papryka, drewniana deska do krojenia Paprykę dokładnie płuczemy pod zimna bież±c± wod±, odkrawamy końcówkę i pozbywamy się gniazda nasiennego.



żółta papryka pokrojona w paski Paprykę przekrawamy wzdłuż na pół, następnie kroimy w paski o szeroko¶ci 1 - 2 centymetry.



cukinia pokrojona w paski Cukinię myjemy pod zimn± bież±c± wod±, odkrawamy końcówki i kroimy wzdłuż na paski o grubo¶ci około jednego centymetra.



cukinia, papryka słodka żółta Cukinię należy oprószyć veget±, kucharkiem, warzywkiem lub inn± przypraw± tego typu.


Najlepiej do tego oczywi¶cie użyć własnej przyprawy zrobionej z mielonych warzyw i ziół z dodatkiem przypraw oraz mał± ilo¶ci± soli.



warzywa na grillu elektrycznym, cukinia na grillu elektrycznym, papryka słodka na grillu elektrycznym Rozgrzewamy grilla na maksymaln± temperaturę i w pierwszej kolejno¶ci należy grillować warzywa, pod przykryciem. W czasie grillowania warzyw wyci±gamy z lodówki zamarynowane piersi z kurczaka.

Aby grillowane warzywa zbyt szybko nie wystygły po grillowaniu przekładamy je na talerz i owijamy foli± aluminiow±.




grillowanie piersi z kurczaka na grillu elektrycznym Następnie grillujemy piersi z kurczaka na maksymalnym nastawieniu, po 3 minuty z obydwóch stron.

Po tym czasie zmniejszamy nastaw grilla o jedn± podziałkę, czyli z 5 do 4 i tak grillujemy pod przykryciem po około 5 minut z każdej strony.

Czas grillowania jest oczywi¶cie uzależniony od grubo¶ci naszych k±sków.



grillowane warzywa na grillu elektrycznym, grillowana cukinia na grillu elektrycznym, grillowana papryka słodka na grillu elektrycznym, dip pietruszkowy, ryż gotowany na parze Dodatkowo do grillowanej piersi z kurczaka i warzyw proponuje ugotować ryż naturalny na parze, smacznego.

grillowane warzywa na grillu elektrycznym, grillowana cukinia na grillu elektrycznym, grillowana papryka słodka na grillu elektrycznym, dip pietruszkowy grillowane warzywa na grillu elektrycznym, grillowana cukinia na grillu elektrycznym, grillowana papryka słodka na grillu elektrycznym, dip pietruszkowy, ryż gotowany na parze