Grillowane kąski curry z piersi kurczaka, cukinia i papryka

Pierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego przed grillowaniem piersi z kurczaka należy ją wcześniej zamarynować. Świetnie spisze się tutaj marynata na bazie oleju rzepakowego, curry, słodkiej papryki i czosnku. Przyprawa curry nada naszemu kurczakowi lekko ostrego smaku, a olej i cytryna świeżości i soczystości. Do kurczaka polecam grillowaną cukinię oraz paprykę przyprawioną Vegetą domowego wyrobu.


Składniki (3 porcje)

3 szt. pierś z kurczaka (pojedyncza)
2 - 3 szt. cukinie
1 szt. papryka słodka (kolor bez znaczenia)
1 ząbek czosnku
50 ml. oleju rzepakowego
1/2 cytyny
piersi z kurczaka cukinia papryka słodka czerwona, papryka słodka zielona, papryka słodka żółta czosnek, ząbek czosnku olej rzepakowy, rzepak cytyna, plasterki cytryny



Przyprawy:

Curry, słodka papryka, sól himalajska, domowa vegeta
prymat, przyprawa curry  papryka słodka mielona  sóól himalajska różowa  domowa wegeta, suszona marchew, suszona marchewka, suszony seler, suszona pietruszka, suszona natka z pietruszki 



Przygotowanie:

czosnek, cytryna, olej rzepakowy, słodka papryka, curry, porcelanowa miseczka, bambusowa deska do krojenia W pierwszej kolejności przygotujemy marynatę do naszych kąsków z piersi kurczaka.

Do miseczki wlewamy 50 ml. oleju rzepakowego, wsypujemy dwie łyżeczki curry i tyle samo papryki słodkiej.

Następnie dodajemy posiekany jeden ząbek czosnku, wciskamy sok z połowy cytryny i lekko solimy.


marynata z oleju rzepakowego curry słodkiej papryki czosnku i soku z cytryny do drobiu Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i odstawiamy. W tym czasie przygotujemy kąski z piersi kurczaka do marynowania.



piersi z kurczaka, pierś z kurczaka, bambusowa deska do krojenia Piersi dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy zbędny tłuszcz i powięź.

Po oczyszczeniu kroimy piersi wzdłuż w paski o grubości około 1,5 centymetra i wkładamy do miseczki w której będą się marynować.


marynowane kąski z piersi kurczaka gotowe na grilla Kąski z piersi kurczaka zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą. Dokładnie mieszamy aby marynata pokryła wszystkie części. Foliujemy z góry i odstawiamy do lodówki na 2 - 3 godziny.






cukinia, zielona cukinia, warzywo, bambusowa deska do krojenia Cukinię dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy końce i tniemy na talarki o grubości około 1 centymetr.



cukinia pokrojona w paski Cukinię oczywiście można także pokroić w paski.



papryka słodka, papryka żółta, świeża papryka, bambusowa deska do krojenia Paprykę płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odkrawamy górną część i pozbywamy się gniazda nasiennego.

Aby łatwiej pozbyć się pozostałych nasion warto paprykę opłukać pod bieżącą wodą w środku.

Paprykę kroimy na paski, oczywiście według uznania i gustu.





grillowanie warzyw na grillu elektrycznym, cukinia na grillu, papryka słodka żółta na grillu W pierwszej kolejności grillujemy na grillu warzywa, po ułożeniu na gorącym grillu posypujemy je domową przyprawą typu warzywko, vegeta.

Aby warzywa były ciepłe po grillowaniu można je przełożyć do zamykanego naczynia, lub włożyć do piekarnika z włączonym termoobiegiem ustawionego na 50oC.





grillowanie piersi z kurczaka na grillu elektrycznym, grill elektryczny Teraz czas na nasze kąski, przecieramy grilla ręcznikiem papierowym usuwając resztę przypraw. Pamiętajmy że należy to robić w rękawicy ochronnej, w innym wypadku możemy się oparzyć. Układamy nasze kąski na bardzo rozgrzany grill, grillujemy przez 10 minut pod przykryciem obracając kąski po 5 minutach. Kolejne 10 minut grillujemy bez przykrycia, obracając kąski co jakiś czas aby je przypiec i nadać chrupkości.

Po grillowaniu nakładamy słuszną porcję na talerz, SMACZNEGO.

grillowana papryka na grillu elektrycznym, grillowana cukinia na grillu elektrycznym, grillowane piersi z kurczaka na grillu elektrycznym