Udka i podudzia po farmersku

Dzisiaj troszkę po amerykańsku, grillowane udka i podudzia po farmersku. Jednak moje danie jest bardziej dietetyczne, udka i podudzia grillujemy bez skóry. Najważniejsza oczywiście jest marynata do udek i podudzi, wykonamy ją na bazie oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z przyprawą Kamisa Farmerski Kurczak. Udka i podudzia będą się marynowały 24 godziny, dzięki temu będą soczyste i aromatyczne.


Składniki (4 - 5 porcje)

4 - 6 szt. podudzi z kurczaka
4 - 6 szt. udek z kurczaka
100 ml. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno



Przyprawy:

Kamis Farmerski Kurczak
farmerski kurczak, przyprawa kamis



Przygotowanie:



olej rzepakowy tłoczony na zimno, przyprawa farmerski kurczak kamis, marnata do udek na grilla, marynata do kurczaka na grilla Przygotowanie marynaty do udek i podudzi z kurczaka na bazie oleju rzepakowego jest bardzo proste, do miseczki wlewamy 100 mililitrów oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Do oleju wsypujemy całą przyprawę Farmerski Kurczak Kamisa i dokładnie mieszamy.


podudzia z kurczaka, podudzia z kurczaka bez skóry, drewniana deska do krojenia Teraz należy ściągnąć skórę z udek, wystarczy dobrze pociągnąć za skórę i sama odejdzie. Po usunięciu skóry odkrawamy jeszcze zbędny tłuszcz, udka płuczemy pod zimną bieżąca woda i przekładamy do pojemnika w którym będą się marynowały.


podudzia z kurczaka, pałki z kurczaka, drewniana deska do krojenia Z podudzi także ściągamy skórę, tutaj jednak będzie potrzebny ostry nóż gdyż skórę z końcówki podudzia łatwiej ściągnąć gdy ją natniemy. Podudzia wkładamy do pojemnika razem z udkami.


podudzia z kurczaka w marynacie, udka z kurczaka w marynacie, marynowane udka z kurczaka na grilla, marynata do udek i podudzi z kurczaka, plastikowa miseczka, plastikowy pojemnik Tak przygotowane udka i podudzia zalewamy wcześniej przygotowaną marynatą, dokładnie mieszamy foliujemy z góry folią spożywczą i odstawiamy na dobę do lodówki.




grill elektryczny, udka na grillu elektrycznym,  poduzia na grillu elektrycznym Po upływie doby godzinę przed grillowaniem wyciągamy zamarynowane podudzia i udka z lodówki.

Włączamy grill na 4 i rozgrzewamy, następnie układamy udka i podudzia na grillu, grillujemy pod przykryciem obracając kurczaka co jakiś czas.

Mięso z kością grilluje się dość długo, przeciętny czas grillowania to ponad godzina i lepiej go wydłużyć niż skrócić. Podczas grillowania smarujemy co jakiś czas udka i podudzia pozostałością marynaty.

Po grillowaniu udka i podudzia nie dość że są smaczne, chrupiące i soczyste to jeszcze dietetyczne bo bez skóry która zawiera najwięcej tłuszczu. Do kurczaka oczywiście ryż gotowany na parze i sałatka, smacznego.


podudzie z kurczaka z grilla elektrycznego, udka z grilla elektrycznego, kurczak z grilla elektrycznego podudzia z grilla elektrycznego, kurczak farmerski, udka z grilla elektrycznego, kurczak z grilla elektrycznego, ryż gotowany na parze, miks sałat